POTK
Aktuálně
Stalo se
Foto
Srazy POTK
Akce
Aktivity
Odkazy
Soutěž
Fórum



























free



 
  P O T K  
...kdo jsme
Zpráva o záletu UL kluzáku HŰTTER H-17

Zkoušený historický kluzák s rokem návrhu konstrukce 1934, byl stavěn odpovídající technologií a v požadované kvalitě v průběhu let 1988 - 2003 stavitelem, držitelem kvalifikace TÚL p. Miroslavem Staňkem st., podle originální dokumentace, konzultované se samotným konstruktérem Dipl.-Ing. Hütterem. Podkladem pro parametry letové zkoušky byly údaje z Typového listu kluzáku od Německého leteckého úřadu LBA.

Popis zkušebního letu:

Vzlet z asfaltové dráhy 07 letiště Hořovice LKHV, vítr 4 m/s 120° za vlečným UL letounem ECHO P-96. Zvednutí z lyže a odpoutání po krátkém rozjezdu při rychlosti 55 km/h, během aerovleku radiem porovnávány indikované údaje. Chování kluzáku, rozsah vyvážení a ovladatelnost bez problémů. Po vypnutí ve výšce 1150 m AGL zkouška vyvážení a ovladatelnosti kluzáku ve volném letu. Pro provoz v běžném hmotnostním rozsahu pilotů není třeba provádět žádné hmotnostní úpravy kluzáku. Potvrzuje se předpoklad výborné obratnosti tohoto typu, více se projevuje účinek nožního řízení, pro letové režimy není třeba zvláštních postupů. Jako optimální kompromis mezi ovladatelností, klouzavostí a minimálním klesáním je rychlost okolo 70 km/h. Dále byla postupně zvyšována rychlost 165 km/h. Ani při tomto letovém režimu se nevyskytovaly žádné nežádoucí jevy (třepetání, vibrace, klonění). Při uvádění zatáček, kroužení a vybírání zatáček je dobrá reakce kormidel. Během kroužení kluzák dobře sedí v zatáčce a není třeba zvýšené pozornosti k udržení v tomto ustáleném pohybu. Při provádění skluzů se projevuje poněkud větší účinek směrovky, než křidélek, proto doporučuji používat jen cca 2/3 výchylky. Účinek skluzu je dostatečně razantní, vybírání ze skluzu po srovnání kormidel do normálu je okamžitý, takže je i dobrá možnost dosažení zvoleného místa přistání s tímto kluzákem, který nemá brzdící klapky. Při zkoušce minimální rychlosti lze kluzák udržet i s plně dotaženou řídící pákou ve stabilizované, dosti natažené poloze, křidélka jsou vlivem šikmé štěrbiny ofukována a mají ještě účinek. Kluzák se jen mírně prosedá a nemá snahu k poklesu některého křídla, či k přechodu do vývrtky. Zkouška ostrých a mírných pádů bez problémů, kluzák se ovládá dle běžných zásad. Okruh, přiblížení a přistání dle běžných zásad letadel bez brzdících klapek. Ve výdrži se více projeví účinek přízemního efektu a po klesnutí rychlosti pod 50 km/h dotažený kluzák jemně dosedá na kolečko a pak na před ním umístěnou lyži.

Kluzák po letové stránce nemá zjevné problémy a je schopný provozu. Během letových zkoušek byly na kluzáku dříve rezervované imatrikulační značky OK - A815, pro další provoz bude kluzák registrován pod novým označením OK - A314.
- Jiří Leník -

Copyright © POTK 1999-2017, web: tbwb